Huys ís Heeraartsbergh te Bergambacht.

Locatie

Dijklaan 3 in Bergambacht. 

Google Maps


Grotere kaart weergeven

Ontstaan 

Omstreeks 1250 bouwde heer Van den Berg slot 's-Heeraartsberg genoemd naar zijn zoon Aernout of Arend.

Geschiedenis 

In 1321 stierf het geslacht Van den Berg uit en beleende graaf van Holland het slot aan zijn goede vriend Jan van Arkel.

Later kwam het landgoed in het bezit van de echtgenoot van Jacoba van Beieren, de heer Van Vliet te Oudewater.

Omstreeks 1513 is het slot,  samen met dorp en kerk, door de 'Gelderschen" verwoest. Rond 1610 werd het weer herbouwd door Willem van Zuijlen van Nijeveld.

Het slot is in 1909 afgebroken.

Op de plaats waar eerder het kasteel stond, verrees een boerderij, met de naam 't Slot. Boven de ingang van de boerderij was een wapensteen ingemetseld uit 1610 van het afkomstig kasteel.

Boerderij 't Slot is in oktober 2007 afgebroken om plaats te maken voor een appartementencomplex. Tijdens archeologisch onderzoek na afbraak van de boerderij waren er resten van funderingen te zien uit de 13de en 17de eeuw. Tevens werden er o.a. twee grote natuurstenen kanonskogels, glas, een bronzen mantelspeld, delen van een 16de eeuws bierglas, een zilveren muntje en een zeldzame musketkogel, plus de mal waarmee deze werden gemaakt, gevonden.

Huidige situatie

Het originele hek, dat toegang gaf tot de oprijlaan, werd in 1964 verplaatst naar Cothen, waar de baron Van Hardenbroek nog een buitenhuis bezit. Het hek dat nu voor de oprijlaan naar boerderij 't Slot staat, is een replica.

Op de plek waar de boerderij 't Slot stond, staat nu een appartementsgebouw. Inspiratie voor dit gebouw vormde het statige Slot 's Heeraartsberg dat hier van 1610 tot 1909 heeft gestaan.

Foto's 

Prent  1:  Slot 's Heeraartsberg rond 1900 en de nieuwbouw

Foto   2:  Boerderij 't Slot, afgebroken in oktober 2007

Foto   3:  Toegangshek vooraan de oprijlaan

Foto   4:  Archeologische-opgraving-2007

Bronnen 

http://www.bergambacht.nl

©2005 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Aangepast 30-11-07

Google Maps 08-07-2008