Groot Haesebroek te Wassenaar

 

Locatie

Groot Haesebroek ligt aan de aan de Groot Haesebroekseweg 44 in Wassenaar

 

Google Maps
Grotere kaart weergeven

 

Ontstaan 

Van een landgoed is voor het eerst sprake in 1320 als Gerrit Gael zijn 'woninghe tot Haesbroeke met al dien lande' opdraagt aan de graaf van Holland.

Geschiedenis 

In 1751 werd de 'Heerlijke Hofstad genaamt Groot Haasbroek' openbaar verkocht. Het goed bestond toen uit een 'logeabel heerenhuys, boerewooning, schuur en geboomte, mitsgaders boomgaard met omtrent drie en veertig mergen zoo wey-, hooy- als teelland, alsmede zekere klingen [duinen]'. En een jachtgebied rijk aan konijnen. De nieuwe eigenaar heeft waarschijnlijk de toenmalige geometrische laanstructuren van het landgoed verrijkt met slingerpaden in rococostijl. Deze aanleg komt voor op een kaart uit 1766. Direct naast het herenhuis stond toen een grote boerderij, een situatie die ook aan het begin van de twintigste eeuw nog bestond. Toen is een groot deel van Groot Haesebroek verkaveld voor villa­bouw. Het resterende deel werd later verkocht. 

In mei 1916 vestigden zich op Groot Haesebroek A.G. Kröller en zijn vrouw, de bekende kunstverzamelaarster Hélène Kröller-Müller. In 1929 ­1931 lieten zij het oude huis vervangen door een modern landhuis. Het huis kreeg in 1937 korte tijd de status van rijksmuseum, tot de kunstcollectie in 1938 verhuisde naar het nieuwe museum in Otterlo.

Sinds 1946 is Groot Haesebroek de residentie van de ambassadeur van Canada. 

 

Toegankelijkheid 

Huis en park zijn niet te bezichtigen.

Foto's 

Prent  1:  Groot Haesebroek anno 1766

Foto   2:  Groot Haesebroek eind 19e eeuw  

 

Bronnen Kastelen en Buitenplaatsen in Zuid Holland

 

©2003 http://www.kasteleninzuidholland.nl

Google Maps 07-07-2008